info@od-solutions.nl
+31(0) 344 60 63 63

4@LL2B

De revolutie van het nieuwe zoeken

Stop met het “Kwijtbergen” van informatie uit je eigen documenten

“Googlen”: het is één van de vele, Engelse woorden die in de afgelopen decennia hun weg hebben gevonden naar de Nederlandse taal. En met een reden: als we het over zoeken op het internet hebben, dan denken we meteen aan Google. De karakteristieke manier van zoeken via Google is niet meer weg te denken uit ons digitale leven: je typt in wat je maar wilt, of het nou steekwoorden zijn of hele zinnen, en vrijwel instantaan krijg je een enorme lijst van webpagina’s te zien, netjes gerangschikt op relevantie.

Ook bij zoeken door documenten die niet op het internet staan, komen we de Google-filosofie overal tegen. Neem de mappenverkenner op je eigen PC. Als je hiermee zoekt, volg je eigenlijk dezelfde stappen als wanneer je zoekt met Google: je typt enkele zoektermen in, drukt op ‘Enter’, en krijgt dan een lijst te zien met documenten die relevant zijn (of “zouden moeten zijn”).

Het oude zoeken: zo noemen wij zowel Google search, als de beschreven manier van zoeken in je eigen bestanden op je PC. Waarom? Het antwoord is eenvoudig: er is iets nieuws op de markt, iets dat simpelweg beter is dan zoeken volgens de Google-filosofie.

Je vraagt je misschien af: wat is er dan mis met het “goeie ouwe Googlen”? Nou, op zich is er niks mis mee, maar het heeft nu eenmaal z’n tekortkomingen:

Mensen zijn meestal op zoek naar informatie, niet naar documenten. Een document bevat natuurlijk wel informatie, maar die moet je als gebruiker zelf nog uit het document halen wanneer je als zoekresultaat een document terugkrijgt. En dan moet je óók nog eens het juiste document vinden in de lijst met documenten die de zoekoplossing teruggeeft. Kortom, een hoop extra werk voor de gebruiker.

  • Wie een vraag stelt in “gewoon Nederlands”, verwacht een antwoord in “gewoon Nederlands” terug. In plaats daarvan, interpreteren de huidige zoekoplossingen die werken via de Google-filosofie een vraag als een reeks steekwoorden, waar vervolgens relevante documenten bij gezocht worden. Hierdoor voelt zoeken via de Google-filosofie nooit echt natuurlijk.

Wat is dan het nieuwe zoeken? Dat is een manier van zoeken die als volgt gaat:

  • Je stelt een vraag in “gewoon Nederlands” aan je computer.
  • Je computer geeft een antwoord op je vraag, tevens in “gewoon Nederlands”.

Punt. Dat klinkt kinderlijk eenvoudig, of niet soms? Eenvoudig, maar tegelijkertijd revolutionair.

Voor zoeken op het internet bestaan er sinds eind 2022 verschillende oplossingen die volgens de nieuwe filosofie werken. ChatGPT en Microsoft Bing zijn voorbeelden van diensten die het nieuwe zoeken aanbieden voor informatie die op het internet staat. Echter, voor zoeken door lokale documenten, oftewel documenten die niet op het internet staan, kunnen deze diensten niet gebruikt worden.

Maar nu is er ook 4@LL2B zoeken en vinden, de nieuwe zoekoplossing van OD Solutions Nederland B.V. Deze oplossing biedt het volgende:

  • Je kunt ermee zoeken door je eigen, lokaal opgeslagen documenten. Of het er nou honderd, tienduizend, of zelfs een miljoen zijn: 4@LL2B zoeken en vinden kan elke speld vinden in jouw hooiberg van documenten.
  • 4@LL2B zoeken en vinden werkt volgens de principes van het nieuwe zoeken: je stelt een vraag in “gewoon Nederlands” aan het programma, en krijgt een antwoord in “gewoon Nederlands” terug.
  • Als een gebruikersvraag meerdere antwoorden heeft die in verschillende documenten te vinden zijn, dan geeft 4@LL2B zoeken en vinden al deze antwoorden voor al die verschillende documenten terug.
  • De antwoorden die 4@LL2B zoeken en vinden geeft, zijn volledig herleidbaar. Dat wil zeggen: als het programma het antwoord geeft, dan vertelt het je ook in welke document het antwoord te vinden is, en zelfs in welk tekstdeel.
  • 4@LL2B zoeken en vinden is snel: wat voor vraag je ook stelt, over hoeveel documenten dan ook, het antwoord heb je je altijd binnen enkele seconden.
  • Bevatten je documenten privacygevoelige gegevens? Geen probleem, 4@LL2B zoeken en vinden kan deze voor je maskeren op je lokale omgeving zodat je gevoelige gegevens nooit de Cloud in hoeven te gaan.

Revoluties vinden doorgaans niet plaats binnen één dag; meestal gaat het om een proces dat zich stap voor stap ontvouwt naar gelang de tijd vordert. Dit geldt ook voor de revolutie van het nieuwe zoeken.

Momenteel zoekt het overgrote merendeel van de bedrijven en particulieren nog op de ouderwetse manier. Velen zijn zich niet eens bewust van de mogelijkheden, en de daarbij komende tijd- en kostenbesparing, die 4@LL2B zoeken en vinden biedt.

En jij? Ben jij klaar aan te haken bij de revolutie van het nieuwe zoeken?

Voor meer informatie over taaltechnologie, lees dan dit bericht