info@od-solutions.nl
+31(0) 344 60 63 63

Accessibility

Digitale toegankelijkheid is meer dan een toegankelijke website!

WCAG logo level A, AA en AAA
Toegankelijke documenten voor iedereen

Steeds meer organisaties zorgen dat hun online informatie digitaal toegankelijk is. Overheidsinstanties moeten al jaren voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid, die zijn gebaseerd op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Het doel van deze richtlijnen is dat alle online informatie voor iedereen goed toegankelijk is, ongeacht of je een beperking hebt, zoals wanneer je blind of doof bent.

Voor alle organisaties

Vanaf juni geldt deze plicht ook voor (commerciële) ondernemingen. In 2025 zal hierop actief worden gehandhaafd. Het aantal websites dat voldoet aan de eisen en webrichtlijnen groeit langzaam.

Organisaties streven naar het behalen van de A+ status voor digitale toegankelijkheid. En omdat de content van websites regelmatig verandert, controleren zij periodiek hun sites, zodat zij die status kunnen behouden.

Groen bord met tekst: Let op! Hier wordt gehandhaafd
Iconen over functionele beperkingen en een PDF logo
PDF-documenten

Op een toegankelijke website staan toegankelijke documenten. Deze blijven vaak achter bij digitale toegankelijkheid. Dat kunt u lezen in de toegankelijkheids-verklaringen van de meeste organisaties.

Hiervoor zijn meerdere oorzaken. Een daarvan is dat het niet mogelijk is om de enorme hoeveelheid PDF documenten in één geautomatiseerd proces toegankelijk te maken. Een andere reden is dat een PDF document vaak in meerdere stappen tot stand komt via een bewerkelijk proces.

Een publicatie kan worden gemaakt door één medewerker, maar ook door een team of zelfs meerdere organisaties…

Heel vaak is het basisdocument in Word niet meteen toegankelijk gemaakt. Daardoor moet het Word document of zelfs de PDF achteraf toegankelijk worden gemaakt en dat kost helaas veel tijd en geld.

Publicatieplicht

Onze overheden hebben een publicatieplicht, waardoor voortdurend nieuwe content op de website ontstaat.
Organisaties willen hun documenten binnen redelijke termijn publiceren, bijvoorbeeld:

  • Besluitenlijsten Burgemeester en Wethouders
  • Jaarstukken
  • Begrotingen
  • Documenten die vallen onder de Wet Openbaarheid van Bestuur
open deur met in de opening een zonnestraal met de tekst: Publicatie plicht
zwart bord met een witte pijl en de tekst: Start here
Begin bij het begin

U kunt natuurlijk een pdf checker downloaden en achteraf controleren of uw PDF toegankelijk is.
U weet dan wat er ontbreekt als uw document niet toegankelijk is en u kunt dat dan proberen te herstellen.

Maar wij adviseren u om simpelweg te beginnen bij het begin.
Maak met elkaar procesafspraken, maak Word documenten meteen toegankelijk en gebruik hiervoor de beschikbare tools.
Met de Weco Word Add-in maakt u eenvoudig en snel toegankelijke Word documenten én een toegankelijke PDF UA.
Kijk, lees en luister hoe dat werkt in onze 9 videos over Weco.

Naast nieuwe pdf’s die vanuit Word worden gegenereerd, zijn er ook bestaande pdf’s zoals een archief en pdf’s die komen uit transactionele systemen, zoals een pensioenoverzicht.
OD-Solutions biedt verschillende oplossingen om de toegankelijkheid van deze documenten makkelijker te maken.

Klik op een productnaam of -pictogram voor meer informatie!

Crawford menu

Dashboard

AccessibilityNow Dashboard, is een webgebaseerd dashboard dat het volgen van alle activiteiten, inzicht in alle lopende taken en geautomatiseerde mogelijkheden voor het maken van rapporten biedt.

Gateway

AccessibilityNow Gateway is een algemene RESTful API voor het ophalen van documenten uit Enterprise Content Management(ECM) en archiefsystemen. Door  AccessibilityNow Conduit te gebruiken, kan document-tagging dynamisch en real-time worden uitgevoerd terwijl documenten worden opgehaald.

Designer

De AccessibilityNow Designer is een grafische gebruikersinterface(GUI) die de waarde van AccessibilityNow Transactional verhoogt door een breed scala aan mogelijkheden, toegang en efficiëntie mogelijk te maken.

Publisher

Met AccessibilityNow Publisher- software automatiseert de gebruiker het PDF-taggingproces. Het kan worden uitgevoerd onder een workflow- of RPA-systeem of worden aangeroepen via een API. Daardoor wordt de tijd om documenten toegankelijk te maken aanzienlijk verkort.

AccessibilityNow.com

AccessibilityNow.com  is een e-commercesite waarmee een gebruiker pdf-bestanden kan uploaden en de WCAG-compatibele toegankelijke pdf's weer kan downloaden.

Services

AccessibilityNow Services bestaat uit een breed scala aan services voor zowel statische documenten als transactionele documenten in meerdere talen, evenals educatieve cursussen over toegankelijkheid.

SiteScan

Met onze gratis  AccessibilityNow SiteScan-  service kunt u uw website scannen en alle documenten op uw website evalueren. We kunnen bepalen hoeveel documenten niet compatibel zijn.

Braille

Braille is een tactiel schrijfsysteem dat wordt gebruikt door mensen met een visuele handicap. Er wordt speciaal papier gebruikt en normaal gesproken is er geen inkt op gedrukt. Voor print-/mailtoepassingen kunnen we een pagina opnemen met de postinformatie die in inkt is gedrukt.

Toegankelijke pdf

Er zijn verschillende soorten toegankelijke elektronische documentformaten: PDF/UA, WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) en HHS (Health and Human Services). De toegankelijke PDF-uitvoer van het AccessibilityNow-platform kan WCAG 2.2-, PDF/UA- of HHS-compatibel zijn om aan ieders behoeften te voldoen.

HTML5

Toegankelijke HTML5 kan worden gebruikt om toegankelijke documenten te produceren. Met AccessibilityNow kan het proces van het genereren van toegankelijke documentuitvoer worden geautomatiseerd, door documenten van PDF-, AFP-, PCL-, PostScript- en Xerox-metacode om te zetten in compatibele HTML5.

Large print

Vaak grote tekst  genoemd, waarbij lettertypen, lettergrootte, lay-out en kleurcontrast een belangrijke rol spelen bij de toegankelijkheid van grote letters. AccessibilityNow kan documenten converteren naar grote letters.

Audio

Audiomedia die worden afgeleverd op CD, USB-stick,  MP3 of .WAV-bestanden worden toegankelijk gemaakt via een menselijke of computer gegenereerde stem. Meestal nodig door mensen die hun gezichtsvermogen verliezen, maar ook vereist door mensen met print gerelateerde handicaps zoals dyslexie.

E-tekst

E-Text is platte tekst die op een CD, USB-stick of als een tekstbestand wordt afgeleverd. De E-Text is toegankelijk via een E-Reader (tekst-naar-spraak) applicatie en/of een vernieuwbare brailleleesregel. Eindgebruikers kunnen kiezen hoe ze toegang krijgen tot de informatie.