info@od-solutions.nl
+31(0) 344 60 63 63

Toegankelijkheid

informatie toegankelijk voor slechtzienden

250.000 Nederlanders zijn blind of slechtziend: informatie is voor hen niet of moeilijk toegankelijk. Ruim 85% van deze mensen is ouder dan 50 jaar en één op de drie mensen van ouder dan 65 jaar is visueel beperkt (1). Wat betekent dit voor úw klanten? Zijn uw documenten toegankelijk voor deze groeiende groep klanten?

Veel organisaties hebben een archief en/of DMS met daarin veel niet-toegankelijke PDF’s. Het toegankelijk maken van deze bestaande documenten gebeurt door ze te coderen (“taggen”) maar dit kost heel veel tijd en vergt kennis van grafische software.

Met ODS Remediate kunt u documenten toegankelijk maken conform de uitgangspunten en succesfactoren in de WCAG (3). Niet-toegankelijke PDF-documenten kunnen snel en gemakkelijk worden gecodeerd/getagged voor toegankelijkheid, inclusief de leesvolgorde, alinea’s, kopcontrole, lijsten, URL’s en tabellen.

WETTELIJKE VERPLICHTING DIGITALE TOEGANKELIJKHEID OVERHEID VANAF 23 SEPTEMBER 2020

Overheidsinstanties moeten zorgen dat hun website content op 23 september 2020 toegankelijk is. Vanaf die datum moeten zij voor hun digitale informatie de gestelde toegankelijkheidsnormen toepassen, zodat die informatie toegankelijk is voor mensen met een functionele beperking. Voorbeelden van die beperkingen zijn visuele, auditieve, cognitieve en/of fysieke beperkingen. Het betreft onder andere digitale documenten op websites, die kunnen worden gedownload of die aan klanten worden toegestuurd.

Het W3C consortium heeft een wereldwijde standaard opgesteld voor toegankelijke digitale informatie, de zogeheten WCAG of “Web Content Accessibility Guidelines”. Verreweg de meeste PDF overheidsdocumenten in Nederland voldoen nog niet aan de standaard eisen van de WCAG (2). Zij zijn niet toegankelijk voor mensen met een functionele beperking.

(1) Bron: www.accessibility.nl
(2) Op 1 mei 2020
(3)
Versie 2.1, de meest actuele standaard op 1 mei 2020