Wist u dat alleen al in Nederland bijna 300.000 mensen leven met een visuele beperking? Bij de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder, heeft zelfs 1 op de 3 mensen een visuele beperking. Voor deze doelgroep is dit zorgelijk, zeker als wij ons realiseren dat informatie steeds meer via internet wordt aangeboden.
In de Web Accessibility Guideline (WCAG) staan de richtlijnen en succes criteria beschreven waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw documenten toegankelijk zijn.
Willen wij onze websites toegankelijk maken, dan worden wij geconfronteerd met processen maar ook met een stuk historie. Informatie die gedeeld wordt is over het algemeen onder te verdelen in:
Persoonlijke overzichten zijn een automatische gegenereerde lijsten, die als PDF worden verstuurd. Voor mensen met een visuele beperking zijn deze slecht tot niet leesbaar. Het is daarom wenselijk om deze te versturen PDF/UA bestand.
Veel informatie is terug te vinden in de PDF-documenten die zijn opgeslagen in archieven of benaderbaar via Websites. In traditionele PDF-documenten zijn geen tags aangebracht waardoor deze niet tot slecht leesbaar zijn voor mensen met een visuele beperking. Door deze te converteren naar PDF/UA wordt deze informatie breder toegankelijk.
Het merendeel van de informatie wordt nog steeds gecreëerd via een teksteditor als Word.
Microsoft Word kent enkele functies voor toegankelijkheid, maar de maker van het document moet dan wel enige expertise hebben van MS-Word en goed op de hoogte zijn van de WCAG-richtlijnen. En als het document wordt omgezet naar PDF, dan moet ook gecontroleerd worden of deze PDF toegankelijk is.
De complexiteit van de WCAG-richtlijnen en ook de diversiteit van de documenten maken het toegankelijk maken van informatie complex.
Organisaties zoeken naar eenvoudige oplossingen beschikbaar die deze complexiteit weg kunnen nemen. Dit kan middels software die wordt aangeschaft, of geleverd als dienst. Organisaties stellen zich daarnaast vaak de vraag, welke van de bestaande informatie toegankelijk gemaakt moet worden.
Om nieuwe informatie snel en eenvoudig toegankelijk te publiceren bieden wij een plugin aan voor Word. De WeCo applicatie maakt het mogelijk om binnen enkele minuten een toegankelijk document te creëren, zonder dat u uitgebreide kennis hoeft te hebben van de WCAG-richtlijnen. Is het document klaar om gepubliceerd te worden, dan maakt het hiervan automatisch een toegankelijke PDF (PDF/UA).
Benieuwd of uw website toegankelijk is? Wij bieden vrijblijvend de mogelijkheid om de aandachtspunten inzichtelijk te maken. Neem gerust contact op, graag informeren wij u over de verschillende mogelijkheden.