4 miljoen Nederlanders(1) hebben een functionele beperking: digitale informatie is voor hen niet of moeilijk toegankelijk. Één op de drie mensen van ouder dan 65 jaar is visueel beperkt (2). Wat betekent dit voor úw klanten? Zijn uw documenten toegankelijk voor deze groeiende groep klanten?
Veel organisaties hebben een archief en/of DMS met daarin veel niet-toegankelijke PDF’s. Het toegankelijk maken van deze bestaande documenten gebeurt door ze te coderen (“taggen”) maar dit kost heel veel tijd en vergt kennis van grafische software. Ook met de toegevoegde Word functies is dit niet eenvoudig, omdat het kennis vraagt van Word en van de WCAG richtlijnen.
Remediate
Met AccessibilityNow Remediate kunt u digitale documenten toegankelijk maken conform de uitgangspunten en succesfactoren in de WCAG (3). Niet-toegankelijke PDF-documenten kunnen snel en gemakkelijk worden gecodeerd/getagged voor toegankelijkheid, inclusief de leesvolgorde, alinea’s, kopcontrole, lijsten, URL’s en tabellen.
WeCo
WeCo is een wizard in Word die je aan de hand neemt bij het toegankelijk maken van documenten. Er is geen uitgebreide kennis van Word of WCAG nodig.
Wettelijke verplichting
Overheidsinstanties moeten zorgen dat hun website content toegankelijk is. Zij moeten voor hun digitale informatie de gestelde toegankelijkheidsnormen toepassen, zodat die informatie toegankelijk is voor mensen met een functionele beperking. Voorbeelden van die beperkingen zijn visuele, auditieve, cognitieve en/of fysieke beperkingen. Het betreft onder andere digitale documenten op websites, die kunnen worden gedownload of die aan klanten worden toegestuurd.
(1) Bron: www.digitaaltoegankelijk.nl
(2) Bron: www.accessibility.nl
(3) Versie 2.2