info@od-solutions.nl
+31(0) 344 60 63 63

Serendipity

Geplaatst door: Charel van Ommeren
Categorie: Blog
Cassettes

Je zult je wel afvragen waarom geef je een blog die gaat over documenten nu deze titel? Dit komt omdat ik vandaag een beetje in een weemoedige bui was. Begin jaren 90 ben ik van school gekomen en in de ICT werkzaam geraakt. In de afgelopen 25 jaar heb ik heel veel nieuwe technologieën voorbij zijn komen, sommigen legden de basis voor iets nieuws, sommige technologieën verdwenen.

Cassettebandje

Sommigen zullen zich dit nog wel herinneren. Zittend bij de radio met de cassetterecorder, wachtend tot de dj zijn mond hield zodat je je favoriete track kon opnemen. De onmisbare opstartdiskette, die je nodig had als je pc niet wilde opstarten. Het gepiep van je modem dat via een analoge lijnverbinding ging zoeken met het internet. Als je dit soort zaken achter elkaar opsomt is het ware nostalgie, zeker als je dit afzet tegen de huidige standaarden als Spotify/AppleMusic, SSD schijven en breedband internet (glasvezel).

Internet

Hoewel we in de jaren 80 al berichten konden uitwisselen, werd het internet begin jaren 90 openbaar met de komst van het World Wide Web (www). Iedereen begon zijn content te delen via het web, maar het zoeken werd een steeds grotere uitdaging. Google sprong in deze informatiebehoefte, en ontwikkelde oplossingen om eenvoudig zoekopdrachten in te geven en de resultaten te presenteren. Iedereen is dan ook bekend met Google.

Achterstand

Waar de technologische ontwikkelingen op alle fronten zichtbaar zijn en in een razendsnel tempo ontwikkelen, zien we trage ontwikkelingen als het gaat om onze eigen documenten. Ja natuurlijk zijn wij gestart met het digitaliseren van onze papieren archieven. Ja natuurlijk kunt u een formulier digitaal invullen. Maar werken wij dan ook al echt digitaal? NEE! Want we printen het digitaal ingevulde formulier opnieuw uit, digitaliseren het met behulp van een moderne scanner, indexeren het en slaan het op. Dit is in een notendop de digitale evolutie van onze document huishouding.  En dan hebben we nog niet eens gesproken over het kunnen vinden van de informatie in onze eigen archieven. Er is geen Google voor ons eigen digitale archief.

Serendipity

Gelukkig toeval staat voor woord Serendipity, en dit is ook het woord dat helemaal past bij termen als:  “Taaltechnologie”, “NLU”, “NLP”, “Cognitief Capturing”, “Cognitief Computing” en zo meer. Deze nieuwe technologieën gaan ertoe bijdragen dat het vinden van de juiste informatie geen Serendipity (gelukkig toeval) meer is. Nu ik dit aan mijn blog aan het toevertrouwen ben, is mijn weemoedige bui verdwenen en ben ik enthousiast geraakt door de mogelijkheden. Bij deze voorspel ik een Wederopstand van de stoffige Archivarus door het gebruik van de juiste technologieën.

Nieuwsgierig? Bel of mail gerust voor het maken van een vrijblijvende afspraak.
T: 0344- 606363  E: Info@od-solutions.nl
Of bekijk hier onze contact pagina.

Auteur: Charel van Ommeren

Geef een reactie