De digitale wereld is voor velen van ons een enorme verrijking, immers informatie is overal en altijd beschikbaar. Maar voor een groeiende groep mensen is dit niet het geval. Denk aan mensen met een visuele beperking (blind, kleurenblindheid etc) of die dyslectisch zijn. Om deze groeiende groep mensen zelfstandig te kunnen laten functioneren in de digitale wereld krijgen we te maken met de volgende uitdagingen:
• Websites
• Apps
• Video
• Documenten
Inmiddels zijn voor Websites , Apps en Video’s allerlei oplossingen beschikbaar die voldoen aan onderstaande 4 hoofdpunten:
• Bedienbaar. De website is eenvoudig te bedienen. Niet alleen met een muis, maar ook met een toetsenbord, een schermlezer en door stembesturing.
• Waarneembaar. De tekstgrootte, het lettertype en het contrast maken de tekst goed leesbaar en de tekst is ook voor blinden- of slechtzienden goed uit te lezen.
• Begrijpelijk. Het is eenvoudig om je weg te vinden en je doel te bereiken, zoals het vinden van de gewenste informatie of het plaatsen van een bestelling.
• Robuust. De code is goed leesbaar voor de browser, zodat de inhoud correct wordt weergegeven en alle functionaliteiten beschikbaar zijn.
Documenten
Met alleen websites en mobiele applicaties ben je er niet. De uitdaging zit vaak in organisatie zelf. Medewerkers schrijven documenten, brieven, offertes, aanbevelingen, berichten etc. Deze informatie wordt op verschillende wijze gecommuniceerd. Steeds vaker worden deze als PDF verstuurd, en in sommige gevallen ook op de website gepubliceerd.
Alleen zijn deze in 99% van de gevallen niet toegankelijk.
Toegankelijke PDF
Het maken van een toegankelijk PDF blijft in veel gevallen de drempel. Zowel functioneel als technisch. Waar op de website, mobiele apps en ook video’s aan standaarden en werkprocessen kunnen worden voldaan is dit voor een document niet het geval.
Sjablonen en document generators kunnen zonder meer een toegankelijke pdf produceren. Alleen deze voorwaarde komt te vervallen zodra de gebruiker hier een verandering in aanbrengt. Dit kan een enter zijn, een tabel of foto die men toevoegt. Veel gebruikers ontbreekt het de kennis om dan alsnog tot een toegankelijk PDF-Document te komen.
Zeker in de lokale-, en centrale -overheid, kampt men met deze uitdaging.
Maak een start
Er is een groeiend bewustzijn voor digitale toegankelijkheid. Waar duidelijk stappen worden gezet bij websites en mobiele applicaties, blijft dit voor documenten nog ver achterwege. En dit is vreemd aangezien documenten de basis zijn om te informeren, en deze in grote getallen worden geproduceerd.
Feit is dat er een grote hoeveelheid ontoegankelijke PDF-documenten zijn. Voor het geautomatiseerd omzetten zijn (nog) geen oplossingen beschikbaar. Maar er zijn wel oplossingen om van een Microsoft Word Document een toegankelijke PDF te maken.
Laten we beginnen bij het begin!
Toegankelijkheid = Oplossingen voor digitale drempels