info@od-solutions.nl
+31(0) 344 60 63 63

Digitale toegankelijkheid #1 Integratie van toegankelijkheid of een tweede toegankelijke infrastructuur?

Digitale toegankelijkheid #1 Integratie van toegankelijkheid of een tweede toegankelijke infrastructuur?

Geplaatst door: Charles de Laet
Categorie: Blog
Toegankelijkheid iconen

Klanten die toegankelijkheid hebben geïmplementeerd zijn vaak begonnen met het opzetten van een speciaal proces. Zij zetten bijna altijd een apart team op, richten een afzonderlijk proces in en soms zelfs een afzonderlijke computerinfrastructuur voor toegankelijke documenten. Je moet eens nagaan wat zo’n extra omgeving betekent aan kosten en risico’s. Een compleet proces voor productie en beheer gedurende de hele levenscyclus, alleen voor toegankelijke documenten. Met alle goede bedoelingen bereik je dan het tegenovergestelde van het doel. Want toegankelijkheid is bedoeld om mensen te betrekken in ons maatschappelijke leven, niet om voor deze mensen een parallelle maatschappij te maken. 

Deze ontwikkeling ontstond in de tijd dat men amper ervaring had met toegankelijkheid en goede software ontbrak. Er was geen alternatief. Maar inmiddels is er wél goede software en ervaring. Je maakt documenten onder andere toegankelijk door er codes aan toe te voegen. Dit kan voor nieuwe en bestaande documenten. Het kan bovendien online voor een document of voor een compleet archief. 

Gebruik daarom de mogelijkheden die er nu zijn en integreer de toegankelijkheid van documenten in het bestaande proces. Je voorkomt hiermee dubbele processen en extra kosten. Maar vooral bereik je hiermee het doel van toegankelijkheid: mensen met een beperking kunnen volwaardig meedoen aan het maatschappelijk leven, doordat ze eenvoudige de gewenste informatie van organisaties kunnen verkrijgen. 

Hou hiermee rekening bij het begin van de transitie naar een toegankelijke organisatie. Toegankelijkheid moet zich kunnen ontwikkelen. Niet alleen voor documenten of websites maar ook apps voor mobiliteit, digitale blindenstokken en voice-bediening voor tal van processen en producten. Maak daarom geen kopie van uw ICT-omgeving maar integreer toegankelijkheid in uw organisatie. 

Voor meer informatie over onze toegankelijkheid toepassingen klik hier.

Auteur: Charles de Laet

Geef een reactie