info@od-solutions.nl
+31(0) 344 60 63 63

Digitale toegankelijkheid: #7 Generieke of specifieke software voor het toegankelijk maken van bestaande PDF’s

Digitale toegankelijkheid: #7 Generieke of specifieke software voor het toegankelijk maken van bestaande PDF’s

Geplaatst door: Charles de Laet
Categorie: Blog
knop rolstoel icoon toetsenbord

Bestaande documenten die wij op websites hebben onderzocht zijn in de regel niet toegankelijk. We googleden het aantal pdf’s van 10% van kleine tot de grote gemeenten en telden ongeveer 155.000 PDF documenten. Een eerste scan gaf aan dat deze documenten niet toegankelijk zijn en zien we dat dat in de toegankelijkheidsverklaring is aangegeven. 

In onze vorige blog schreven we al dat het ondoenlijk is om alle bestaande PDF documenten toegankelijk te maken, maar je kunt dat wel op verzoek doen (on-demand). Dit vereist allereerst kennis van de belevingswereld van de klant, de mensen met een (visuele) beperking. Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd hoe je aan je informatie komt als je blind bent? 

Techniek

Voor wat betreft de techniek maken we het onderscheid tussen nieuwe en bestaande documenten. Voor een nieuw document vind je ide nieuwere Word© versies bepaalde functies voor toegankelijkheid. Maar bestaande PDF documenten moeten opnieuw worden gecodeerd en uiteraard met behoud van de originele documentinhoud.  

Je kunt bestaande PDF documenten omzetten naar toegankelijke PDF of naar HTML5. Je kunt ook een XML maken voor de traditionele formaten (braille, audio, largeprint)De organisaties die wij kennen die documenten zelf toegankelijke maken, gebruiken hiervoor standaard software voor document compositie, bijvoorbeeld van Adobe©Die software heeft echter een veel bredere functionaliteit en is geschikt voor ervaren gebruikersWie alleen maar documenten toegankelijk wil maken zal daarom misschien zoeken naar software die specifiek is gemaakt om bestaande documenten snel toegankelijk te maken. 

In onze vorige blog schreven we dat naar schatting slechts 5% van de documenten wordt opgevraagdOn-demand toegankelijk maken is een optie maar zoals gezegd draait het om de snelheid van servicevereiste kwaliteit voor de doelgroep en dat alles in veel gevallen in een beperkte tijd. Het kan dus de moeite waard zijn om generieke en specifieke software te vergelijken. 

Voor meer informatie over onze toegankelijkheid toepassingen, klik hier.

Auteur: Charles de Laet

Geef een reactie