info@od-solutions.nl
+31(0) 344 60 63 63

Digitale toegankelijkheid # Voor ieders ogen!

Geplaatst door: Charles de Laet
Categorie: Blog
Toegankelijkheid iconen

Lopen, praten, fietsen, lezen, elkaar vasthouden. Het zijn eigenlijk maar een paar dingen die we als heel normaal beschouwen. Toch is er een heel grote groep, voor wie dat niet heel gewoon is. Heb je te maken met een vorm van een handicap ben je als snel aangewezen op hulpmiddelen om in je dagelijkse doen en laten te kunnen voldoen. En gelukkig zijn er legio hulpmiddelen om de mobiliteit van de gehandicapten te vergroten en zelfs te garanderen.

Zo kun je met een rolstoel je nog steeds verplaatsen, je bent in staat om kantoorwerk uit te voeren. Zelfs de weten regelgeving draagt ertoe bij dat de gehandicapten probleemloos kunnen participeren in onze samenleving. Maar een onderdeel van de participatie samenleving wordt gevormd door het internet. Of we nu wat willen kopen, informatie zoeken over overzichten opvragen bij onze overheid, banken etc dan zullen we deze informatie wel moeten kunnen lezen. Op 23 september 2020 moeten nieuwe overheidssites toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Overheden zijn nog lang niet zover, dit is een zorgelijke constatering!

  • Meer dan 250.000 Nederlanders hebben een visuele beperking in beide ogen
  • Meer dan 50% van het zichtverlies kan worden voorkomen door oogonderzoek
  • 85% van de mensen met een visuele beperking in Nederland is 50 jaar of ouder
  • Twee keer zoveel vrouwen dan mannen hebben een visuele beperking
  • Staar komt het vaakst voor. Jaarlijks krijgen ruim 70.000 mensen deze diagnose.
  • Tussen 2010 en 2020 neemt het aantal slechtzienden en blinden met 20% toe
  • In die 10 jaar stijgt de vraag naar oogzorg met 300%

Bron: oogfonds

Screenreaders

Het internet staat boordevol informatie, maar is ook heel erg visueel ingesteld. Met zogenaamde screenreaders kunnen geschreven teksten worden voorgelezen aan mensen met een visuele beperking. Ook ondersteunen steeds meer webapplicaties spraak ondersteuning. Maar al deze technologische ontwikkelingen hebben geen d enkele zin als hier geen dwingende regulering aan ten grondslag komt te liggen.

Gelukkig zijn er steeds meer instanties die hier aandacht aan besteden. Het in
1994 opgerichte World Wide Web Consortium (W3C) is hierin een autoriteit.
Ruim 300 leden van over de hele wereld hebben als doel om het internet voor
iedereen toegankelijk te houden. Door met elkaar protocollen en standaarden af te spreken proberen ze dit te bewerkstelligen. Een van deze initiatieven is het Web Accessabilty Initiative (WAI) dat zich inzet voor een toegankelijk internet. De hieruit voortgekomen richtlijnen beschrijven vrijblijvend, voor aan welke voorwaarden een toegankelijke site moeten voldoen. De richtlijnen zijn bekend als Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Bron: Stichting Accessibility

Richtlijnen

De Verenigde Staten en Australië hebben deze richtlijnen al als dwingende maatregel opgenomen in de wet en regelgeving. Nederland houdt nog steeds vast aan een meer vrijblijvende aanpak. Dit is best jammer,zeker als je je realiseert dat burgers, dus ook mensen met een (visuele) beperking de informatie (documenten en formulieren) via de website moeten vinden.

Ik kan me voorstellen dat u zich de vraag stelt, of de documenten op uw website wel voldoetn? OD-Solutions Nederland beschikt over een tool waarmee zeer snel inzage gegeven kan worden, hoe toegankelijk de documenten op uw website zijn. Indien gewenst kunnen wij deze quickscan vrijblijvend bij u uitvoeren.

Neem gerust contact op met OD- Solutions Nederland BV. Ons team staat u graag te woord.

Om digitale toegankelijkheid meer onder de aandacht te brengen, zullen wij de komende weken geregeld wat gaan publiceren.

Meer informatie over onze toegankelijkheid oplossingen vind u hier.

U kunt ons bereiken via sales@od-solutions.nl , accessibility@od-solutions.nl of door te bellen naar 0344-606363

Auteur: Charles de Laet

Geef een reactie